Michael Edwards
Organic Lifestyle Magazine
07.01.2016 r.

Gruczoł szyszynki, określany również mianem ciała szyszynki, epiphysis cerebri, lub conarium to gruczoł dokrewny o wielkości ziarnka ryżu znajdujący się w mózgu kręgowców. Ma kształt malutkiej szyszki (stąd jego nazwa) i jest zlokalizowany w centrum mózgu, z tyłu i nad przysadką mózgową. Mistycy uważają, że gruczoł ten to trzecie oko stanowiące połączenie pomiędzy światem fizycznym i duchowym, lecz do niedawna środowisko medyczne traktowało go jak organ szczątkowy (który w wyniku ewolucji utracił swą funkcję). Obecnie społeczność medyczna wie, że szyszynka jest głównym źródłem produkcji melatoniny.

Poniżej prezentuję fragment bardzo długiego artykułu zatytułowanego Holistyczny Przewodnik Leczenia Układu Hormonalnego i Równowagi Hormonalnej. Uważam, że łatwiej jest wyleczyć organizm, jeśli rozumie się, jak on funkcjonuje, zaś w tym celu kluczowe jest zrozumienie działania układu hormonalnego. Artykuł jest długi, ale według mnie warto się z nim zapoznać.

Na powyższym filmie w pierwszej kolejności pokazane jest umiejscowienie szyszynki w mózgu (and. pineal gland; jest to gruczoł produkujący melatoninę). Następnie, na osobnym modelu obserwujemy położenie przysadki mózgowej (pituitary gland), która jest podłączona do podwzgórza za pomocą tzw. lejka.

Melatonina

Od momentu jej odkrycia w roku 1958 przeprowadzono szereg badań, które wykazały jej korzystne oddziaływanie dla naszego organizmu. Szyszynka wydziela melatoninę zgodnie z rytmem dobowym. Czynnikiem bodźcującym jej produkcję i uwalnianie z szyszynki jest zapadanie zmierzchu. Im ciemniej się robi, tym więcej melatoniny się uwalnia. Latarnie uliczne, światła zapalone w nocy oraz blask otaczających nas bodźców pochodzących z urządzeń elektronicznych, takich jak np. telefony komórkowe, telewizory, komputery itp., zaburzają produkcję melatoniny. Jeśli sądzisz, że zasłaniając oczy rozwiążesz problem, myślisz się. Okazuje się, bowiem, że światło padające na dowolną część naszego ciała hamuje wydzielanie tego hormonu. Do stosunkowo niedawna funkcje fizjologiczne szyszynki były nieznane, ale już w starożytności postrzegano ją jako „trzecie oko”.

Wszyscy zajmujący się profesjonalnie medycyną nie mają wątpliwości, że poziom melatoniny spada wraz z wiekiem, ale stwierdzenie to nie jest w 100% słuszne. Badania przeprowadzone na Harvard University w roku 1999 udowodniły, że poziom melatoniny niekoniecznie musi ulegać redukcji w miarę starzenia się organizmu. Badania przeprowadzone wcześniej nie wyodrębniały tych dotyczących obniżania poziomu melatoniny środkami farmakologicznymi oraz nie uwzględniały takich czynników, jak światło słoneczne i fluoryzacja.

Z drugiej strony jednak, nasza naturalnie wytwarzana melatonina może wraz z wiekiem tracić swoją moc, gdyż nasze receptory odpowiedzialne za jej produkcję nie dostarczają już takiej samej mocy dawce otrzymywanego hormonu. Inaczej mówiąc, w miarę upływu lat oddziaływanie melatoniny na nasz organizm może ulec osłabieniu. Ciągle nie wszystko w tym względzie wiemy, ale w środowisku medycznym istnieje przekonanie, że dużo większy wpływ mają tu czynniki związane ze stylem życia, niż z samym wiekiem.

Prócz właściwej jakości snu, melatonina zapewnia wiele najprzeróżniejszych korzyści. Jest ona jednym z najsilniejszych antyoksydantów produkowanych przez nasz organizm. Jest rozpuszczalna zarówno w wodzie, jak i tłuszczach, co pozwala neuroprzekaźnikom na dostarczenie jej do niemalże każdej komórki naszego ciała, zaś niektóre badania sugerują, że hormon ten ma wpływ na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Poziom nocnego wydzielania melatoniny jest niski u osób charakteryzujących się huśtawką nastrojów, cierpiących na depresję, zaburzenia lękowe, afektywne oraz wiele innych zaburzeń emocjonalnych.

W przeciwieństwie do środków nasennych, suplementacja melatoniny nie wpływa na ruchy gałek ocznych, sen w fazie REM, czy marzenia senne, ale eksperci zalecają ograniczenie suplementacji do okresu maksymalnie trzech miesięcy, gdyż może to mieć długotrwały wpływ na funkcjonowanie szyszynki (podobnie jak w przypadku innych gruczołów: albo je używamy, albo ulegają one zanikowi).

Jak odwapnić i odtruć szyszynkę

W przypadku szyszynki, jej odwapnienie to największy problem, a przyczyną tego jest najprawdopodobniej fluor, który spośród wszystkich organów ciała gromadzi się najbardziej w szyszynce, co skutkuje powstawaniem kryształków fosforanu. Istnieją produkty żywnościowe i suplementy, które mogą wspomóc odwapnienie szyszynki, a tym samym odmłodzić i przywrócić zdrowie trzeciego oka.

Nie noś okularów przeciwsłonecznych. Światło odbite przez siatkówkę działa stymulująco na szyszynkę. Należy zadbać o codzienną ekspozycję na słońce zarówno naszej skóry, jak i naszych oczu, oczywiście nie patrząc bezpośrednio na słońce.

Fluor, chlor, ołów, pestycydy, syntetyczny wapń, sztuczne słodziki, aromaty, czy rtęć to znane substancje zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego, które powodują zwapnienie szyszynki. Jedz żywność organiczną (pochodzącą z małych, ekologicznych gospodarstw rolnych), pij wyłącznie czystą, zdrową wodę. Jeśli korzystasz z wody z kranu do przygotowywania potraw, używaj filtrów zatrzymujących fluor i chlor. Najlepiej jest założyć filtr na wszystkie źródła wody w gospodarstwie domowym, gdyż nawet podczas kąpieli w wannie, czy brania prysznica oddychamy znajdującym się w wodzie fluorem, chlorem i innymi substancjami chemicznymi, które przez płuca i skórę są absorbowane do naszego organizmu.

Antyoksydanty stanowią duże wsparcie dla szyszynki i układu hormonalnego. Np. olej z oregano jest silnym antyoksydantem, który wraz z innymi prozdrowotnymi właściwościami może pomóc nam w detoksie. Zarówno olej z oregano, jak i olej neem (z miodli indyjskiej) są uznawane za niezwykle pomocne w usuwaniu zwapnień znajdujących się w szyszynce. Spirulina, chlorella, trawa pszeniczna oraz niebiesko-zielone algi to żywność bogata w chlorofil, która również wspomaga odwapnienie szyszynki ze względu na swoje silne odtruwające właściwości oraz ogromne zalety odżywcze. Kolejnym antyoksydantem jest organiczny ocet jabłkowy usuwający zwapnienia występujące w szyszynce. Tak samo działa jod, lecz w tym przypadku suplementacja powinna być niezwykle ostrożna, gdyż przedawkowanie skutkuje poważnymi problemami zdrowotnymi.

KOMENTARZ SOTT.net: Health benefits of Oregano oil [artykuł na sott.net w jęz. angielskim]

Witamina K2 jest niezbędna, aby organizm był w stanie właściwie asymilować wapń, nie odkładać go w szyszynce, lecz wspierać jego pozytywne działanie w innych miejscach. We współczesnym społeczeństwie deficyt witaminy K2 jest powszechny i związany z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Witamina K2 to inaczej nowa witamina D.

Bor, typowo występujący w burakach, również może być suplementowany i wspomagać dekalcyfikację (odwapnianie) oraz usuwanie fluoru z szyszynki. To, czego należy w tym celu przede wszystkim unikać, to przetworzona, rafinowana żywność. Podstawą diety powinny być produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego, świeże i w postaci surowej, które przyczyniają się do odczynu zasadowego w naszym przewodzie pokarmowym i stanowią naturalną terapię dla niemalże wszystkich objawów chorobowych.

Zdrowa dieta to absolutna podstawa, zwłaszcza w odniesieniu do właściwego funkcjonowania szyszynki, gdyż odczyn zasadowy, będący efektem spożywania dużej ilości świeżych, surowych produktów daje rezultat w postaci zdrowej, odwapnionej i prawidłowo funkcjonującej szyszynki.

tłumaczenie: Hanna Baurowicz-Fujak dla strony Wiedzaochrania.pl