Georgia Ede MD
Psychology Today
Niedz., 31 Mar 2019 00:01 UTC

Dlaczego ludzie nie mogą rozwijać się, bazując wyłącznie na roślinach.

Kiedy myślisz o tłuszczu zwierzęcym, co przychodzi ci na myśl? Nieestetyczne plamy cellulitu? Zatykające tętnice paski chrząstek, które można przyciąć ze steka i wyrzucić do kosza? A może wyrafinowana substancja, która zawiera w sobie sekret ludzkiej inteligencji?

Ciekawostki o tłuszczu

Uważamy, że tłuszcz jest zły — im mniej go jemy i im mniej nosimy w sobie, tym lepiej — ale to nie jest właściwy sposób myślenia o nim. Tłuszcz nie służy tylko do izolacji i magazynowania energii, ale także do wchłaniania składników odżywczych, sygnalizacji komórkowej, funkcji odpornościowych i wielu innych ważnych procesów. Wiele osób uważa, że ​​główną różnicą między tłuszczami roślinnymi a zwierzęcymi jest to, że produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają więcej tłuszczów nasyconych, ale oto kilka zabawnych faktów na temat tłuszczu, które mogą cię zaskoczyć:

  1. Wszystkie produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego naturalnie zawierają mieszankę tłuszczów nasyconych i nienasyconych.
  2. Niektóre produkty roślinne zawierają więcej tłuszczów nasyconych niż produkty zwierzęce, a olej kokosowy jest na szczycie list przebojów z 90% tłuszczów nasyconych. To ponad dwukrotnie więcej niż tłuszcz nasycony zawarty w tłuszczu wołowym (łoju).
  3. Podstawowym rodzajem tłuszczu zawartym w wieprzowinie jest jednonienasycony kwas tłuszczowy (MUFA) zwany kwasem oleinowym, ten sam tłuszcz, który znajduje się w oliwie z oliwek.

Od dziesięcioleci mówiono nam, aby unikać tłuszczów nasyconych, szczególnie tych pochodzących z produktów zwierzęcych, i spożywać „zdrowe dla serca” tłuszcze bez cholesterolu z produktów roślinnych, takich jak nasiona, orzechy i oliwki. Przedstawiciele służby zdrowia publicznego twierdzą, że te magiczne tłuszcze roślinne są bogate w ważne PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć, a zatem muszą być dostarczane z pożywieniem:

  • niezbędnym w diecie kwasem omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (w skrócie ALA)
  • Niezbędnym w diecie kwasem omega-6 jest kwas linolowy (w skrócie LA).

Często pomija się fakt, że zarówno ALA, jak i LA występują w szerokiej gamie produktów roślinnych i zwierzęcych, więc dość łatwo jest uzyskać oba te PUFA, niezależnie od preferencji dietetycznych, o ile w diecie jest wystarczająca ilość tłuszczu.

Ale jest pewien haczyk: nasze ciała tak naprawdę nie szukają ALA i LA; szukają czegoś lepszego. ALA i LA są uważane za „macierzyste” kwasy omega, ponieważ są wykorzystywane do produkcji kwasów omega, których faktycznie potrzebujemy: EPA, DHA i ARA — z których żaden nie występuje w produktach roślinnych.

EPA (kwas eikozapentaenowy) to kwas omega-3, który pełni głównie funkcje przeciwzapalne i gojące.

ARA (kwas arachidonowy) to kwas omega-6, często uważany za „zły” kwas tłuszczowy, ponieważ sprzyja stanom zapalnym. Ale ARA ma na swoich barkach niezliczone inne obowiązki, a nawet wspomaga gojenie. [Ta intrygująca, korzystna i bardzo źle rozumiana cząsteczka niedawno wkroczyła do mojego gabinetu na długo oczekiwaną sesję terapeutyczną. Możesz przeczytać transkrypcję naszej rozmowy tutaj .]

A co z DHA? Cieszę się, że pytasz…

Przedstawiamy DHA

Nasze mózgi są niezwykle bogate w tłuszcz. Około 2/3 ludzkiego mózgu to tłuszcz, a pełne 20% tego tłuszczu to bardzo specjalny niezbędny kwas tłuszczowy omega-3 zwany kwasem dokozaheksaenowym, czyli DHA.

DHA to starożytna cząsteczka tak przydatna dla nas i naszych kręgowców (stworzeń z kręgosłupem), że pozostała niezmieniona przez ponad 500 milionów lat ewolucji. Co sprawia, że ​​ten konkretny PUFA jest tak niezastąpiony?

Opis zadania DHA jest długi. Oprócz wielu innych funkcji, DHA uczestniczy w tworzeniu mieliny, istoty białej, która izoluje nasze obwody mózgowe. Pomaga również utrzymać integralność bariery krew-mózg, która chroni mózg przed niepożądanymi wpływami zewnętrznymi.

Być może najważniejsze jest to, że DHA jest krytyczny dla rozwoju ludzkiej kory mózgowej – części mózgu odpowiedzialnej za myślenie wyższego rzędu. Bez DHA wysoce wyrafinowane połączenia niezbędne do utrzymania uwagi, podejmowania decyzji i rozwiązywania złożonych problemów nie tworzą się prawidłowo. Postawiono hipotezę, że bez DHA świadomość i myślenie symboliczne – cechy charakterystyczne rasy ludzkiej – byłyby niemożliwe.

DHA odgrywa „wyjątkową i niezastąpioną rolę” w „sygnalizacji neuronowej niezbędnej dla wyższej inteligencji”. – Simon Dyall, doktor nauk, naukowiec zajmujący się badaniami lipidów na Uniwersytecie w Bournemouth, Wielka Brytania

© nexusplexus / 123RF

Profesor Michael Crawford, pionierski brytyjski naukowiec, który badał niezbędne kwasy tłuszczowe od pięćdziesięciu lat, teoretyzuje, że specjalna konfiguracja DHA nadaje mu unikalne właściwości mechaniki kwantowej, które pozwalają mu buforować przepływ elektronów . Może to wyjaśniać, dlaczego znajdujemy go w miejscach w mózgu i ciele, w których elektryczność ma duże znaczenie: synapsach, w których zachodzi sygnalizacja komórek mózgowych; mitochondriach, w których łańcuch transportu elektronów jest zajęty przekształcaniem pożywienia w zmagazynowaną energię; i siatkówce oka, w której fotony światła słonecznego są przekształcane w informacje elektryczne.

To naprawdę cudowna cząsteczka. Rośliny jej nie mają, ponieważ rośliny jej nie potrzebują.

Kochanie, mamy dla ciebie cząsteczkę…

Najszybsza faza rozwoju kory mózgowej niemowlęcia ma miejsce między początkiem trzeciego trymestru ciąży a drugim rokiem życia. Jeśli w tym krytycznym 27-miesięcznym okresie dziecko nie otrzyma wystarczającej ilości DHA, nie jest jasne, czy konsekwencje mogą zostać całkowicie odwrócone. W rzeczywistości obserwujemy niższy poziom DHA u osób, u których zdiagnozowano zaburzenia psychiczne, w tym te ujawniające się wcześnie, takie jak zaburzenia ze spektrum autyzmu i ADHD.

„Podobnie jak dzieci i nastolatki urodzone przedwcześnie, pacjenci z ADHD, zaburzeniami nastroju i zaburzeniami psychotycznymi również wykazują zmniejszoną integralność szlaku istoty białej czołowej i zmniejszoną łączność funkcjonalną w obrębie sieci korowych. Wszystkie te wyniki potwierdzają hipotezę, że okołoporodowe deficyty w gromadzeniu DHA mogą przyczyniać się do zmniejszonego rozwoju obwodów korowych obserwowanego w głównych zaburzeniach psychicznych” ( McNamara RK 2015 ).

Produkty roślinne nie zawierają DHA

Dla tych, którzy wybierają diety wegańskie, ważne jest, aby wiedzieć, że produkty roślinne nie zawierają DHA. Kwas tłuszczowy omega-3 znajdujący się w produktach roślinnych, takich jak len, orzechy włoskie i chia, to kwas alfa-linolenowy (ALA). 
Niestety, wydaje się, że dla dorosłego organizmu ludzkiego dość trudno jest wytworzyć DHA z ALA, a większość badań wykazuje współczynnik konwersji mniejszy niż dziesięć procent :

© Georgia Ede

To, czy ta ścieżka może generować odpowiednie ilości DHA u wszystkich dorosłych w każdych okolicznościach, nadal jest przedmiotem debaty. Niektórzy naukowcy opowiadają się za tym, aby DHA, a nie ALA, było oficjalnie uważane za niezbędny kwas tłuszczowy omega-3 . Nawet głośni zwolennicy diet roślinnych, tacy jak autorzy ostatniego raportu EAT-Lancet, przyznają, że nie jest jasne, ile ALA należy spożywać, aby zaspokoić zapotrzebowanie na DHA.

Rzeczywiście, wydaje się, że im mniej produktów pochodzenia zwierzęcego spożywamy, tym niższe są nasze poziomy DHA :

© Georgia Ede

Tłumaczenie obrazka:

Poziomy DHA: o 31% niższe u wegetarian, o 59 % niższe u wegan – w porównaniu do osób wszystkożernych.

Jednak jeśli chodzi o dzieci poniżej dwóch lat, nauka jasno wskazuje, że ta ścieżka konwersji nie może i nie powinna być wykorzystywana do nadążania za zapotrzebowaniem na DHA szybko rosnącego ciała i mózgu. Dlatego większość ekspertów zgadza się, że opiekunowie powinni zapewnić niemowlętom i bardzo małym dzieciom dietetyczne lub uzupełniające źródła DHA, ponieważ sam ALA nie jest wystarczający, aby wspierać zdrowy rozwój niemowląt.

Komentarz SOTT.net: Niech ktoś, proszę, wspomni o tym ideologom wegańskim, którzy chcą wychowywać swoje niemowlęta od urodzenia na diecie wegańskiej, a także instytucjom, które mówią im, że jest to całkowicie bezpieczne. Zobacz: 
Czy dieta wegańska jest bezpieczna dla niemowląt i dzieci?

Status DHA i zalecenia dotyczące spożycia opierają się na poziomach we krwi, a nie w mózgu. Niestety nie ma sposobu na zmierzenie poziomu DHA w mózgu u żywych ludzi i nie jest jasne, czy poziomy we krwi odzwierciedlają poziomy w mózgu.

Mając to na uwadze, oszacowano, że aż 80% Amerykanów ma suboptymalny poziom DHA we krwi.

DHA: Nie wychodź z domu bez niego

Włącz do swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego, jeśli możesz

USDA nie ustaliło konkretnych celów dotyczących spożycia DHA dla ogółu populacji; zamiast tego zaleca, aby każdy spożywał co najmniej osiem uncji owoców morza tygodniowo. Najłatwiejszym sposobem na uzyskanie DHA jest włączenie do diety tłustych ryb, ale jak widać z poniższej tabeli, istnieją inne opcje.

© Dane z Krajowej Bazy Danych o Substancjach Odżywczych USDA 2016

Zminimalizuj spożycie olejów roślinnych

Prawie wszystkie przetworzone produkty spożywcze, przygotowane gorące potrawy, pakowane przekąski i gotowe dania są wytwarzane z rafinowanych olejów roślinnych, takich jak olej sojowy lub słonecznikowy. Większość olejów roślinnych ma ekstremalnie, nienaturalnie wysoką zawartość kwasu linolowego (LA), kwasu tłuszczowego omega-6, który zmniejsza produkcję i skuteczność DHA w organizmie. Nadmiar kwasu linolowego może przechylić układ odpornościowy zbyt mocno w stronę stanu zapalnego i odwrócić gojenie, więc istnieje wiele powodów, aby zminimalizować spożycie olejów roślinnych. Najlepszym wyborem olejów roślinnych jest oliwa z oliwek, olej z awokado, olej kokosowy lub czerwony olej palmowy. Jeśli musisz uwzględnić rafinowany olej roślinny, olej rzepakowy i olej z pestek palmowych mają niską zawartość kwasu linolowego.

Jeśli wybierzesz dietę roślinną, stosuj odpowiednią suplementację

Na szczęście dostępne są suplementy DHA, które są przyjazne dla wegetarian i wegan, ekstrahowane z alg. Suplementy te są droższe i zawierają niższe stężenie DHA niż suplementy z oleju rybiego lub kryla, ale prawdopodobnie są ważne dla osób w każdym wieku i obowiązkowe w czasie ciąży i karmienia piersią. Niestety, nasz organizm ma utrudniony dostęp do DHA w wodorostach i innych jadalnych formach alg. Wszystkie mieszanki mleczne dla niemowląt w USA są już uzupełnione o DHA. Jeśli odstawiasz dziecko od piersi przed ukończeniem drugiego roku życia, pamiętaj o włączeniu DHA do diety dziecka w postaci pożywienia lub suplementów.

Jeśli masz objawy psychiatryczne, rozważ suplementację

Przeprowadzono liczne badania kliniczne suplementów omega-3 w leczeniu zaburzeń psychicznych. Możesz być zaskoczony, słysząc, że większość z tych badań przyniosła jedynie słabe lub mieszane wyniki. Istnieje wiele możliwych przyczyn tego stanu rzeczy, z których nie najmniej ważnym może być to, że nie wzięto pod uwagę ilości kwasu linolowego w diecie. Jednak suplementacja jest powszechnie uważana za bezpieczną, a niektóre badania wykazały skromne korzyści przy dawkach (połączonych EPA + DHA) od 1000 do 2000 mg dziennie, szczególnie u osób z depresją.

Podsumowanie dotyczące DHA

Trudno jest być pewnym, ile dokładnie DHA potrzebujemy, ponieważ współczynniki konwersji DHA i dostępność mogą się znacznie różnić w zależności od wieku, płci, genetyki i składu diety – ale jedno jest jasne: DHA to cudowny kwas tłuszczowy, bez którego ludzkie ciało nie może funkcjonować i zasługuje na nasz podziw i szacunek. Chociaż jest niezbędny dla nas wszystkich, jeśli chodzi o budowanie mózgów przyszłości, jest cenny i niezastąpiony.

Tłumaczenie: Wiedzaochrania.pl

Link do artykułu na SOTT.net: https://sott.net/en410251